20% popusta na uklanjanje madeža uz obavljeni pregled u derma studio

Razlika između madeža, karcinoma i melanoma: promjene na koži koje život znače

melanom

Većina nas ima od rođenja prisutan neki oblik madeža na tijelu, a najviše njih se pojavljuje u djetinjstvu ili u doba adolescencije. Madeži mogu biti prisutni na svim dijelovima tijela: rukama, nogama, možemo čak imati i madež na noktu; možemo ne biti svjesni njihovog postojanja jer su sakriveni kosom, a možemo ih ponosno isticati na licu poput Marilyn Monroe.

No madeži sa sobom nose i određeni rizik.

Upravo iz madeža najčešće nastaju razni oblici raka kože, pa je veoma važno paziti kako s njima postupamo te pratiti eventualne promjene na madežima. Drugim riječima, ako imamo madež koji mijenja boju, važno je posjetiti dermatologa.

O tome kako možemo zloćudne tvorevine razlikovati od madeža i što možemo očekivati ako se koja od njih javi, više pišemo u nastavku.

Kad se moramo zabrinuti zbog pojave madeža

Što su zapravo madeži i zašto ih imamo?

Madeži su sasvim prirodna pojava i predstavljaju najčešći oblik izraslina na koži. Ove su malene smeđe točke zapravo nakupine pigmentiranih stanica kože – drugim riječima, pigment zbog kojeg je naša koža tamnija skupi se na jednom mjestu i tu nastaje madež.

Madeži se pojavljuju tijekom čitavog života – sigurno se i vama u više navrata dogodilo da primijetite novu točkicu na recimo rukama, tamo gdje je prije nije bilo. Ovakve se promjene svakako moraju popratiti, kao i promjene na samim madežima, baš zato što oni mogu evoluirati u zloćudne nakupine.

Kako ćemo znati da nešto nije u redu i kad se trebamo zabrinuti oko izgleda madeža? Postoji vrlo jednostavna ABCDE procedura:

A (asymmetrical shape) – asimetričan oblik madeža u kojem se jedna polovica razlikuje od druge.

B (border) – granice madeža koje su nepravilne ili isprekidane.

C (color) – madež koji mijenja boju ili pak madeži koji su višebojni.

D (diameter) – promjena veličine madeža.

E (evolving) – promjene u obliku, veličini, boji ili visini madeža, kao i madež koji svrbi te crvenilo na području madeža.

Ako primijetite nešto od navedenog, ključno je što prije posjetiti dermatologa koji će dermatoskopijom provjeriti madež i zaključiti ima li razloga za brigu.

U najboljem slučaju sve će biti u redu i promjena neće biti opasna, no važno je informirati se i o onome što želimo izbjeći: koji su oni neželjeni ishodi?

Oblici i rizičnost raka kože

Rak kože gotovo je uvijek izazvan UV zračenjem, iako se ponekad može javiti i na dijelovima tijela koji nisu izloženi suncu. Upravo je UV zračenje zaslužno za mutacije (pogreške) u DNA stanicama kože, zbog kojih dolazi do nekontroliranog rasta stanica, što rezultira rakom kože.

Postoji nekoliko glavnih vrsta raka kože.

Karcinom bazalnih stanica

Najviši sloj naše kože naziva se epiderma, a ovaj se oblik raka kože javlja u njegovom donjem dijelu. Čini ¾ svih potvrđenih oblika karcinoma, no dobra je vijest ta da ova varijanta karcinoma raste sporo i skoro se nikad ne širi sa svog „staništa“.

Karcinom bazalnih stanica prepoznajemo po mrljama i kvržicama koje su same po sebi bezbolne, no ako se ne uklone mogu nagristi kožu i dovesti do pojave čireva.

Karcinom pločastih stanica

Ovaj se oblik karcinoma javlja u gornjem (vanjskom) dijelu epidermisa. Iako je agresivniji od karcinoma bazalnih stanica, ovaj oblik također raste sporo i, ako se rano detektira, gotovo se nikad ne širi – zato pripazite na one kraste koje nikako da zacijele jer upravo se u ovim čirevima najčešće krije karcinom.

Melanom

Melanom je oblik raka kože, a nastaje u melanocitima – istim onim pigmentacijskim stanicama koje čine madeže. Iako je najrjeđi oblik raka kože, melanom je također najopasniji od svih drugih oblika, a javlja se i u ranijoj životnoj dobi negoli ostali oblici (već oko tridesete godine).

Zašto nastaje melanom? UV zračenje izaziva oštećenja na melanocitima, zbog čega dolazi do prekomjerne proizvodnje melanina, no ne nastaje nužno na dijelovima izloženim suncu. Čest je i na području sluznica, recimo u ustima i gornjem dijelu probavnog sustava – drugim riječima, gdje god da su prisutni melanociti.

Ovo je samo jedan od razloga zašto se smatra najopasnijim oblikom raka kože – vrlo se lako i brzo širi i to u udaljene dijelove tijela, gdje nastavlja razarati zahvaćeno tkivo.

Koji su faktori rizika za razvoj raka kože?

Iako je UV zračenje, odnosno izloženost suncu, najvažniji vanjski faktor koji uzrokuje rak kože, postoje i unutarnji faktori koji uvelike povećavaju rizik od razvoja ove bolesti:

– koža koja je najčešće izrazito svijetle puti i lako izgori na suncu

50 ili više madeža na tijelu

prethodno nastale opekline od sunca koje su rezultirale mjehurima

obiteljska anamneza (je li itko u obitelji već imao rak kože)

– izlaganje jakom sunčevom svjetlu, posjet solarijima

atipični madeži (neobičan oblik, boja i slično)

Najvažnije je, ukoliko primijetite promjene na koži, odmah posjetiti dermatologa koji će analizirati izraslinu te vas po potrebi uputiti na daljnje pretrage ili liječenje.

Kroz naše smo dugogodišnje iskustvo spriječili mnoge crne scenarije kod naših pacijenata, stoga nam se možete obratiti s povjerenjem i dogovoriti dermatološki pregled.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

PRVI DERMATOLOŠKI PREGLED

10% POPUSTA

Upišite ime i email i kupon za popust stiže na vašu email adresu!