20% popusta na uklanjanje madeža uz obavljeni pregled u derma studio

Melanom – sve što trebate znati – uzroci, simptomi, liječenje

Koža je organ koji ima zadaću štititi nas od vanjskih utjecaja te od mikroorganizama kao što su virusi i bakterije, a pomaže nam i u održavanju optimalne tjelesne temperature. Iako je naš prirodni štit, vrlo je osjetljiva i na njoj se lako uočavaju promjene koje ne treba zanemariti, zato što bi jedna od njih mogla predstavljati ono najopasnije – melanom.

melanom

Dermatolozi često upozoravaju na važnost dermatološkog pregleda kada se primijeti pojava novih madeža ili pak promjene na već postojećima. Ovo nije trik – naime, svaka takva promjena nosi sa sobom mogućnost nečeg puno opasnijeg od klasičnog madeža.

Melanom je danas jedan od onih pojmova koji u mnogima stvaraju osjećaj panike, a pogotovo kad primijete neke promjene na madežima. Naime, melanom predstavlja najagresivniji oblik raka kože te jedan od najopasnijih oblika raka općenito.

Što je točno melanom i zašto je toliko ozloglašen?

Što je melanom kože?

Simptomi i kako ga prepoznati

Uzroci i prevencija

Vrste melanoma?

Kako se liječi melanom?

Zašto je važna redovita kontrola i dermatoskopski pregled?

Što je melanom kože?

Melanom kože je najopasniji oblik raka kože. To je maligni tumor koji se razvija u melanocitima, stanicama koje se nalaze u donjem sloju kože i proizvode pigmente melanina odgovorne za njezinu boju, a čije nakupine na koži predstavljaju madeže.

Ovaj se oblik raka većinom javlja na dijelovima tijela koji su bili pretjerano izloženi UV zrakama, naročito gornjem dijelu leđa, potkoljenicama, glavi i vratu. Ipak, ponekad će se melanom pojaviti i unutar oka (okularni melanom) te na dijelovima poput dlanova, tabana ili ispod noktiju.

Kod 30% oboljelih melanom počinje kao madež ili izraslina koja mijenja veličinu, oblik ili boju, dok kod 70% njih započinje na prethodno nepromijenjenim dijelovima kože.U prvom slučaju može uzrokovati crvenilo i oteklinu oko izvornog madeža ili rane, što može biti bolno ili osjetljivo na dodir.

Ako se melanom otkrije u ranoj fazi, pravovremenim liječenjem sprječava se razvoj ozbiljne maligne bolesti. Prognoza liječenja melanoma otkrivenog u ranoj fazi značajno je bolja u usporedbi sa slučajevima otkrivenim u uznapredovanom stadiju.

Melanom – simptomi i kako ga prepoznati

Ako se pitate kako prepoznati simptome melanoma, prvi znak za uzbunu su kožne promjene, koje uključuju madež koji mijenja boju, promjenu veličine madeža te pojavu novih madeža.

Većina madeža je bezopasna i ne prelazi u zloćudne varijante, a isto tako nije svaka promjena na madežu ili promjena na koži melanom. No svakako je preporučljivo, kako biste bili sigurni da je s vašom kožom sve u redu, zakazati posjet dermatologu kako bi se obavio detaljan pregled madeža.

Koje su to točno promjene na madežu koje signaliziraju mogućnost pojave melanoma?

 • Asimetrični madež
 • Madež koji mijenja strukturu, izgleda kao mrlja
 • Nepravilni i nejasni rubovi madeža
 • Madež koji mijenja boju
 • Madež je veći od 6 mm
 • Veći broj madeža na jednom mjestu
 • Madež koji svrbi ili ima iscjedak
 • Madež koji boli
 • Madež koji se suši
melanoma

A kada je u pitanju pojava novih madeža, njihova opasnost ovisi o dobi kada su nastali. Ako se novi madež pojavi ili promijeni tijekom djetinjstva, adolescencije ili trudnoće, to se smatra normalnim. Međutim, ako se madež pojavi u odrasloj dobi, treba ga pregledati liječnik.

Urođeni madeži ili dobiveni madeži uvijek trebaju biti pod kontrolom liječnika, pogotovo ako su uočene promjene.

Melanom kože – uzroci i prevencija

Ako želite znati kako prevenirati nastanak melanoma, važno je upoznati se s uzrocima njegova nastanka.

Najčešći uzrok melanoma su UV zrake, to jest sunčanje i korištenje solarija.Ako je koža pretjerano izložena suncu, naročito bez adekvatne zaštite, opekline koje tada nastaju povećavaju rizik od razvoja melanoma u kasnijoj dobi.Isto tako, djeca koja su u djetinjstvu pretrpjela opekline sklonija su razvoju melanoma kasnije u životu.UV zračenje u solarijima također može dovesti do nastanka melanoma.

Osim sunčanja, bitan faktor koji dovodi do pojave melanoma je i genetika. Pacijenti s obiteljskom anamnezom malignog melanoma imaju veće šanse za razvoj istog, pa moraju češće obavljati dermatoskopske preglede. U istu skupinu spadaju i osobe koje po tijelu imaju velik broj madeža (više od 100).

Poznata je izreka „bolje spriječiti, nego liječiti“. Zato je potrebno imati na umu da je prevencija vrlo važna, čak i ako ne primjećujete promjene na koži. Slijedite nekoliko važnih, a jednostavnih uputa pomoću kojih možete smanjiti mogućnost razvoja melanoma.

 • Prilikom izlaganja UVA i UVB zrakama obavezno koristite zaštitnu kremu i zaštitite svoje tijelo od sunca pomoću odjeće i pokrivala za glavu, a pogotovo ljeti kada su temperature u porastu i sunce je najjače.
 • Izbjegavajte sunčanje u razdobljima kada je suncenaročito jako, odnosno od 11 do 17 sati.
 • Izbjegavajte korištenje solarija. Međunarodna agencija za istraživanje raka utvrdila je da korištenje solarija prije 35. godine života povećava rizik od razvoja melanoma za čak 75%, a Svjetska zdravstvena organizacija solarije je svrstala u prvu skupinu karcinogena (uzročnika karcinoma).

Sve promjene koje primijetite samopregledom dovoljan su znak da je vrijeme za posjet dermatologu koji će vam dati stručnu pomoć i profesionalni savjet. Upamtite da za promjene na madežima nema mogućnosti samoliječenja te da vam je uvijek potrebno stručno mišljenje.

Koje su vrste melanoma?

female-doctor-diagnosing-melanoma-body-female-patient (2)--

Površinsko-šireći melanom

Nodularni melanom

Lentigo maligni melanom

Akralnilentiginozni melanom

Dezmoplastični melanom

Ostale vrste

Postoje razne vrste melanoma, od kojih su neke česte, dok se druge javljaju u iznimnim situacijama. Pošto melanom čini svega 3% raka kože, no ipak ima najveću stopu smrtnosti, važno je upoznati se s njegovim različitim oblicima. Donosimo kratki pregled.

Površinsko-šireći melanom

Površinsko-šireći melanom najčešći je oblik melanoma (oko 70% slučajeva), a javlja se kod osoba svih dobi. Svoj naziv duguje tome što se primarno zadržava u gornjem sloju kože, epidermisu, i raste horizontalno po koži. Ova je faza poznata i kao faza radijalnog rasta, a u njoj se vidljiva veličina melanoma postepeno širi te može potrajati nekoliko mjeseci do čak i desetljeća. No, jednom kad melanom počne sa širenjem vertikalno, odnosno u sloj između epidermisa i dermisa, on postaje invazivan te najčešće dovodi do pojave metastaza, a samim time smanjuje stopu izlječivosti.

Simptom površinskog melanoma je primarno mrlja koju je lako zamijeniti za klasični madež, a koja se polako širi na koži te ima nejasne granice (odnosno nepravilan oblik).

Nodularni melanom

Nodularni melanom se može javiti i unutar površinsko-širećeg melanoma, no najčešće nastaje zasebno. Češće pogađa muškarce nego žene, i to u dobi iznad 50 godina, a čini oko 15% slučajeva melanoma. Radi se o vrlo agresivnom obliku melanoma koji ubrzano raste unutar nekoliko tjedana ili mjeseci. Raste i horizontalno i vertikalno, a često ima strukturu sante leda (na površini je manji, a unutar kože zahvaća šire područje).

U početnim fazama, kad još nije krenuo s vertikalnim širenjem u sloj dermisa, nodularni melanom predstavlja nizak rizik i obično je debljine do dva milimetra. Ako nastavi sa širenjem, doći će do obližnjih limfnih čvorova i kože, a kasnije i do onih udaljenijih, kao i do unutarnjih organa.

Lentigo maligni melanom

Lentigo maligna (melanom in situ) označava područje kože na kojoj su stanice melanocita postale maligne, te započinju atipično širenje po površini kože, odnosno po epidermisu. Naziva se još i Hutchinsonova mrlja, prema engleskom dermatologu Jonathanu Hutchinsonu, a termin „lentigo“ dolazi od latinskog naziva za pjegicu – lentiginous.

Ipak, u ovom početnom stadiju još uvijek ne govorimo o agresivnom obliku raka kože, a u njemu može ostati i godinama te tek onda krenuti s invazivnim stadijem. Tek kad se ove maligne stanice počnu širiti vertikalno, odnosno u donji sloj dermisa, dobivamo lentigo maligni melanom.

Ovu vrstu melanoma najčešće nalazimo na sloju kože koji je najizloženiji suncu, licu i vratu, i to kod osoba srednje ili starije životne dobi. Počinje kao plavo-crna mrlja na koži, koja se najčešće može zamijeniti sa staračkim pjegama pošto često zahvaća starije osobe.

Akralnilentiginozni melanom

Kad se usporedi s ostalim vrstama melanoma, akralnilentiginozni melnanom je rijedak. Karakterizira ga to što zahvaća dlanove na rukama, tabane na stopalima ili pak ga nalazimo ispod noktiju (subungvalni mleanom), zbog čega se ponekad zna zamijeniti za madež na noktu. U većini slučajeva ipak ga najčešće nalazimo na stopalima. S obzirom na mjesta na kojima se pojavljuje, objašnjiv je i njegov naziv – acral dolazi od grčke riječi za ekstremitet.

Ovaj oblik melanoma najčešće zahvaća osobe tamnije kože, kao i pripadne mongoloidne rase, odnosno Azijate (no ne isključivo kod njih).

Slično kao i ostali oblici melanoma, akralnilentiginozni melanom započinje kao melanocitna mrlja koja se polako širi i to mjesecima, ponekad čak i godinama. U kasnijoj invazivnoj fazi ovaj oblik melanoma počinje s vertikalnim rastom u donje slojeve kože te počne predstavljati puno veću opasnost.

Dodatni rizični faktori kod ovog oblika melanoma su ti da ljudi vjeruju kako se melanom javlja samo na onim dijelovima kože koji su izloženi suncu – a ova je vrsta dokaz za suprotno. Zahvaljujući tome, oboljeli ni ne posumnjaju na mogućnost malignog oblika raka kože, pa se često prekasno dijagnosticira. Također, akralni se melanom teže liječi od ostalih oblika zato što pokazuje višu razinu rezistencije na dostupne terapije melanoma. Ipak, postotak preživjelih od ovog oblika je na drugom mjestu (nakon površinsko-širećeg melanoma).

Najčešće izgleda kao tamna mrlja oko koje se nalazi svjetliji dio kože, no koji je ipak tamniji od klasične boje kože. Ipak, onekad ovaj oblik melanoma može biti i crvenkast te narančast (amelanotičniili nepigmentirani melanom).

Dezmoplastični melanom

Dezmoplastični melanom čini oko 4% dijagnosticiranih slučajeva melanoma, čime spada među rijetke slučajeve, a prepoznajemo ga po tome što izgledom podsjeća na ožiljak te je najčešće crvene ili roze boje. Pojavljuje se na licu, skalpu, dijelovima ruku i nogu koji su izloženi suncu te na vratu. Specifično je to što se najčešće javlja na onoj koži koja je prethodno bila izrazito oštećena suncem, odnosno kod starijih osoba koji su prethodno imali jake opekline od sunca.

Ovaj je oblik melanoma vrlo teško i dijagnosticirati, ne samo klinički već i histološki, zato što se lako zamijeni za druge benigne i maligne tumore, naročito dermatofibrom. Vrlo je agresivan na lokalnoj razini, a pokazuje i veliku sklonost ponovnoj pojavi, odnosno recidivima.

Ostale vrste

Ostale vrste melanoma imaju znatno nižu stopu pojave od prethodno navedenih vrsta, no upravo zbog toga ih je i teže dijagnosticirati jednom kad se oni i pojave. Tu uključujemo maligni melanom sluznice, koji se, kao i akralnilentiginoznimelnanom, češće pojavljuje kod osoba crne boje kože i azijatskog podrijetla. S obzirom na mjesto na kojem se pojavljuje (usna šupljina, spolovilo i slično) često nije odmah primijećen, pa se dijagnoza postavlja prekasno.

Tu su i bezbojni, odnosno amelanotični melanom, koji upravo zato što ne proizvodi pigment predstavlja veliku opasnost – prema studijama, dijagnoza za ovaj oblik melanoma kasni čak 13 mjeseci. Za benigne varijante tumora često se mijenja i verukoidni melanom, vrlo rijedak oblik koji najpoznatiji upravo po vrlo zahtjevnom dijagnostičkom postupku.

Kako se liječi melanom?

melanom 02

U početku bolesti nije lako prepoznati melanomske promjene. Zbog toga bi za svaku sumnjivu promjenu trebalo napraviti biopsiju te na taj način utvrditi o kojoj promjeni se radi. Ako se dokaže postojanje melanoma potrebno je utvrditi stupanj proširenosti kako bi se mogla provesti adekvatna terapija. Naime, liječenje melanoma ovisi o stupnju proširenosti bolesti u trenutku otkrivanja.

Odluku o načinu liječenja doktor donosi u skladu s trenutnim stanjem pacijenta.Glavne mogućnosti liječenja melanoma su kirurgija, radioterapija, kemoterapija i imunoterapija te melanom često dobro reagira na ove tretmane. U nekim slučajevima liječnik može preporučiti druge terapije poput hormonske ili ciljane terapije.

Ako se bolest otkrije rano, najčešće je dovoljno kirurško otklanjanje melanoma pod mikroskopom. Ova operacija uklanja sve tragove melanoma kako se on ne bi vratio ili proširio na druga područja, a uklanjaju se i limfni čvorovi iz drugih dijelova tijela ako se utvrdi da sadrže stanice raka. Kod uznapredovalih bolesti, kirurško uklanjanje je prvi korak u liječenju, a nakon njega slijede dodatne metode liječenja.

Terapija zračenjem koristi visokoenergetske X-zrake ili druge oblike zračenja za ubijanje stanica raka ili sprječavanje njihovog rasta i dijeljenja (proliferacije). Terapija zračenjem može se provoditi izvana pomoću aparata (vanjsko zračenje) ili interno ubrizgavanjem sićušnih radioaktivnih čestica u kancerogeno tkivo (brahiterapija).

Kemoterapija koristi lijekove za ubijanje stanica raka ili za zaustavljanje njihovog rasta i dijeljenja. Zove se sistemska kemoterapija – putuje kroz krvotok kako bi stigla do svih dijelova tijela.

Zašto je važna redovita kontrola i dermatoskopski pregled?

Ako se melanom dijagnosticira na vrijeme i liječenje započne u početnoj fazi,on je u najvećem broju slučajeva (oko 90%) izlječiv. U suprotnom se širi na druge dijelove tijela gdje se teško liječi, često s lošim posljedicama.

Stoga, koliko god se štitili od sunca i UV zračenja, redoviti dermatoskopski pregledi najbolja su prevencija i najbolji način da se bolest otkrije na vrijeme.

U našoj poliklinici Derma Studio obavili smo više od 20000 pregleda madeža, a njihovom uklanjanju posvetili smo preko 2500 sati. Bogato iskustvo Dr. Basarovskog pomoći će vam u očuvanju zdravlja, spriječiti neželjena stanja i sačuvati vaše zdravlje. U potpunosti smo predani našim klijentima, a vaše zdravlje i sigurnost naš je glavni prioritet.

Ako imate dodatnih pitanja, primijetili ste promjene na koži ili jednostavno želite rutinsku kontrolu, kontaktirajte nas ili rezervirajte svoj termin.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

PRVI DERMATOLOŠKI PREGLED

10% POPUSTA

Upišite ime i email i kupon za popust stiže na vašu email adresu!