20% popusta na uklanjanje madeža uz obavljeni pregled u derma studio

Kompletan vodič za zaštitu i njegu kože ljeti

Ljeto – vrijeme sunca, mora, opuštanja na godišnjim odmorima.

Ljeti većinu vremena provodimo na otvorenom, direktno izlažući našu kožu različitim vremenskim uvjetima. Za naše je podneblje specifično jako sunce, a u kontinentalnim dijelovima i veća količina vlage u zraku. Ovo znači da naša koža neće biti toliko suha kao što je to slučaj zimi, no svejedno postoje drugi rizici za njezino zdravlje.

Na što sve trebamo pripaziti kad je u pitanju zaštita i njega kože ljeti?

Izlaganje suncu

Ništa ne simbolizira ljeto kao lijep, brončani ten. Većina nas provodi vrijeme na plaži izlažući se suncu kako bi postiglo upravo to. Naime, koža sadrži pigment melanin koji nas štiti od štetnog UV zračenja, a kako se izlažemo suncu naš organizam stvara još više tog pigmenta, zbog čega koža postaje tamnija.

No, izlaganje suncu ima i svoje negativne strane. Previše UV zračenja može stvoriti opekline na koži, a kako te štetne zrake prodiru u dublje slojeve kože, mogu izazvati i preuranjeno starenje te rak kože.

Zbog toga je važno kod izlaganja ljetnom suncu pripaziti na dvije stvari.

Korištenje zaštitnog faktora

SPF (engl. sun protection factor), odnosno zaštitni faktor, natpis je koji vidimo na raznim kremama za sunčanje. On zapravo označava vrijeme koje je potrebno kako bi sunce izazvalo opekline na našoj koži, usporedno s onime koliko je za isto potrebno bez korištenja zaštitne kreme.

Recimo da koristite zaštitni faktor 15. Ako biste inače dobili opekline od sunca za 30 minuta, uz korištenje te kreme dobit ćete opekline za 450 minuta (30 minuta x 15 SPF).

Stoga možemo zaključiti kako bi osobe svijetle puti koje lako izgore na suncu trebale koristiti visoki zaštitni faktor i češće primjenjivati kremu za sunčanje od onih koje su tamnije puti ili pak lakše dobivaju željeni ten.

Važno je neprekidno korištenje kreme sa zaštitnim faktorom – čak i zimi! Naime, štetno UV zračenje, iako je najizraženije ljeti, predstavlja rizik za kožu tijekom cijele godine.

Izbjegavanje najjačeg sunca

Iako procjene variraju, svi će se složiti kako je sunce najjače u periodu između 10 i 16 sati, kad najviše štetnih UVA i UVB zraka dolazi do površine Zemlje. Čak polovica dnevnih UVB zraka pada upravo u tom periodu, a od takvih vas opeklina neće zaštiti ni hlad.

Opekline od sunca ovelike povećavaju rizik od razvoja raka kože, naročito kad se događaju u djetinjstvu. Stoga pokušajte maksimalno izbjegavati boravak na otvorenom u ovom periodu.

Ako pak morate biti izloženi suncu, pripazite na to da ste uvijek premazani kremom sa zaštitnim faktorom. Naodmet neće ni biti duga odjeća od laganih materijala, široki šeširi te nezaobilazne sunčane naočale s UVA i UVB zaštitom.


 

Pravilna njega kože ljeti

Svi mi u glavi imamo ljetni ideal. Savršena, meka koža brončane puti, prava definicija izraza „okupana suncem“. No, stvarnost je često sasvim suprotna. Opekline od sunca te začepljene pore uzrokovane znojem koje dovode do pojave prišteva i akni, ali i hiperpigmentacijske mrlje – ovo je ljetna realnost.

Ipak, postoje neke stvari na koje, prema savjetima dermatologa, možete pripaziti kako biste smanjili i ovaj negativan utjecaj ljetnih vremenskih prilika na svoju kožu.

  • Koristite laganu hidratantnu kremu. Naša koža možda ne treba jednaku razinu hidratacije kao što je to slučaj zimi, no važnost ovakve kreme ne smijemo zanemariti. Koristite kremu laganije teksture koja se lako upija (ne toliko masnu varijantu).
  • Posebni proizvodi za čišćenje kože. Kako se više znojimo ljeti, postoji veća mogućnost od pojave prišteva. Proizvodi za čišćenje lica koji sadrže salicilnu kiselinu odčepit će pore i ukloniti bakterije koje izazivaju akne.
  • Izbjegavajte retinol. Proizvodi koji ga sadrže povećavaju osjetljivost na sunce, pa češće dolazi do iritacija i kožnih problema. Druga je opcija povećanje zaštite od sunca – kremom ili šeširom/odjećom.
  • Izbjegavajte masne kreme i pudere. Osim što će zbog njih vaša koža imati onaj loš sjaj, lakše će doći do začepljenja pora.

Oporavak kože nakon ljeta

Kad dani postanu kraći, a izležavanje na plaži zamijeni povratak na radno mjesto, vrijeme je i da nadoknadite sve vrijedne tvari koje je vaša koža izgubila na ljetnom suncu.

Mezoterapija je nazvana serumom mladosti. U sebi sadrži prirodne sastojke koji se već nalaze u vašoj koži, a idealna je za intenzivnu hidrataciju, sjajan ten i uklanjanje hiperpigmentacijskih mrlja (koje se i najčešće javljaju ljeti).

Ako pak želite dati organizmu priliku da sam oporavi kožu, odaberite microneedling. Ova terapija mikroiglicama stimulira organizam kako bi sam proizveo kolagen i elastin – sastojke koji doprinose obnovi kože.

A zbog utjecaja sunčevih zraka na kožu, nemojte zaboraviti ni na pregled madeža. Ako primijetite kakve promjene ili pojavu novih madeža neobičnog izgleda, posjetite dermatologa.

Sve ove tretmane, kao i dermatološki pregled, možete obaviti u Derma Studiju. Njega kože ljeti zahtjeva posebnu pažnju – kontaktirajte nas i rezervirajte svoj termin!

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

PRVI DERMATOLOŠKI PREGLED

10% POPUSTA

Upišite ime i email i kupon za popust stiže na vašu email adresu!