20% popusta na uklanjanje madeža uz obavljeni pregled u derma studio

Kada biste trebali obaviti pregled madeža?

Stiglo je proljeće, doba kad one debele zimske pulovere konačno zamjenjujemo tanjim i laganijim majicama, kad haljine i suknje ponovno dolaze na red za nošenje. A nakon skrivanja u zimskoj odjeći, do izražaja ponovno dolaze i – madeži.

Madeži su sasvim normalna pojava i većina nas ima ih nekoliko na tijelu. Madeži su u većini slučajeva bezopasni – radi se o lokaliziranim nakupinama pigmenta melanina na koži, zbog čega taj dio kože postaje tamniji od ostatka.

Koji su onda razlozi za zabrinutost svima onima koji imaju madeže?

Madeži i rak kože

Nakupine pigmenta, odnosno stanice od kojih su sastavljeni, mogu mutirati, a takve se mutirane nakupine širiti. Tako madeži, iako sami po sebi bezopasni, mogu biti početna točka nastanka raka kože. Neki ljudi pak imaju veće predispozicije za pojavu ove zloćudne bolesti, stoga pripazite ako:

 – imate svijetlu put i oči, kožu koja lako izgori na suncu i koja ima puno pjegica

 – ste prethodno imali opekotine od sunca

 – koristite solarij i povremeno se (ne stalno) izlažete suncu

 – imate velik broj madeža po tijelu (više od 100)

 – imate povijest raka kože u obitelji

 – imate madeže veće od 6 milimetara

Većina slučajeva karcinoma izlječiva je ako se na vrijeme dijagnosticira. Važna je redovita kontrola madeža, primarno ona koju možete sami obaviti kod kuće. Ako spadate u neku od (ili više) gore navedenih skupina, ovakav se pregled madeža preporuča barem jednom mjesečno.

Kako obaviti pregled madeža kod kuće?

Pregled madeža kod kuće je nešto što bi trebala biti navika svima onima koji spadaju u neku od navedenih rizičnih skupina, ali i općenito ljudima koji imaju madeže. Sve što vam je potrebno je dobra svjetlost, jedno veliko ogledalo pomoću kojeg ćete locirati sve madeže i jedno manje (ručno) ogledalo kojim ćete detaljnije proučiti svakog od njih. Obratite posebnu pozornost na ona mjesta gdje madeži nisu toliko vidljivi, poput raznih pregiba na tijelu.

Pregled madeža najjednostavnije je obaviti prema ABCDE metodi.

Asymmetry (asimetrija). Variraju li polovice madeža oblikom?

Border (granica). Je li granica madeža nepravilna ili nejasna?

Colour (boja). Postoji li više različitih boja na madežu?

Diameter (dijametar). Prelazi li veličina madeža standardnih 6 mm?

Evolution (razvoj). Je li se madež promijenio?

Ako je vaš odgovor DA na neka od ovih pitanja, ili ste primijetili svrbež, krvarenje ili rane na madežima, obavezno se naručite za pregled madeža (dermoskopiju) kod dermatologa.

Dermatoskopski pregled madeža

Dermatoskopija je zapravo pregled madeža uz pomoć dermatoskopa – uređaja koji povećava madeže i uz pomoć kojeg dermatolog može detaljno proučiti sve madeže kako bi utvrdio razloge nastanka promjena.

Pregled madeža kod specijalista preporuča se obaviti barem jednom godišnje, a pogotovo odmah nakon što ste primijetili neke promjene na madežima.

Kada morate ukloniti madež?

Uklanjanje madeža preporuča se onda kada postoji valjan razlog za to. Prva je mogućnost da vas madeži smetaju u obavljanju svakodnevnih poslova – recimo, madeži koji se nalaze na vratu mogu smetati kod nošenja nakita, a često dolazi i do njihovog oštećenja pa ih je bolje ukloniti.

Druga je mogućnost da dermatolog otkrije potencijalne prijetnje pri pregledu madeža, odnosno ako se pojavi sumnja na zloćudnost promjena.

U poliklinici Derma Studio koristimo dvije metode uklanjanja madeža:

  • kirurško uklanjanje madeža – klasično uklanjanje nakon kojeg vam ostaje mali šav i ožiljak. Ovaj se način uklanjanja bira kad se uzorak (madež) mora slati na daljnju analizu zbog sumnje na karcinom.
  • radiofrekvencijsko uklanjanje madeža – metoda kojom se madež tretira i pretvara u krastu koja otpada kroz desetak dana. Kod ove metode nema šavova ni ožiljaka.

Uklanjanje madeža je brzo i gotovo bezbolno, a učinak kojeg ima na vaš život može biti od presudne važnosti.

Sve zloćudne promjene na madežima mogu biti na vrijeme izliječene ako redovito obavljate pregled madeža. Bilo da ih imate pet ili pedeset, odvojite desetak minuta mjesečno za svoje zdravlje.

Ako niste sigurni u ono što vidite, ili pak ste zamijetili neke od riskantnih promjena, kontaktirajte nas i naručite se za profesionalan pregled madeža – dr. Basarovski već je pomogao mnogima kod očuvanja njihovog zdravlja, a možete se pouzdati u njegovo bogato iskustvo u području dermatologije!

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

PRVI DERMATOLOŠKI PREGLED

10% POPUSTA

Upišite ime i email i kupon za popust stiže na vašu email adresu!