20% popusta na uklanjanje madeža uz obavljeni pregled u derma studio

Psorijaza – simptomi, uzroci i oblici ove kožne bolesti

Kožne promjene ne nastaju nužno zbog vremenskih uvjeta, oštećenja kože ili kožnih infekcija. Ponekad su uzročnici kožne bolesti, od kojih je jedna od najpoznatijih – psorijaza.

Psorijaza je kronična, autoimuna kožna bolest u kojoj se stanice kože stvaraju abnormalnom brzinom. Rezultat su crvene kožne izbočine, prekrivene sivo-bijelim slojem ljuskica, koje variraju u svojoj veličini. Kako su ova kožna žarišta suha i često pucaju, psorijaza sa sobom donosi i bol te nelagodu koja nas može ometati u svakodnevnim aktivnostima, a pogotovo kod spavanja.

Oni koji se bore sa psorijazom znaju da nisu sami. Ovo je jedna od najraširenijih bolesti kože na svijetu – iako broj oboljelih varira iz godine u godinu, trenutačno se procjenjuje da od psorijaze pati oko 3% svjetske populacije, dok u Hrvatskoj taj postotak iznosi 1,7%. U podjednakoj mjeri zahvaća i muškarce i žene, a najčešće se javlja do 25. godine života, iako nije isključena ni pojava u kasnijoj životnoj dobi.

No, valja imati na umu da kožne promjene kao što su crvenilo i ljuštenje ne znače nužno da se radi o psorijazi, već ono može biti povezano s drugim kožnim bolestima. Zato valja točno razjasniti što karakterizira psorijazu te kako se nositi s njome.

Koji su uzroci psorijaze?

Psorijaza nije zarazna i ne prenosi se ni dodirom ni izlučevinama.

Psorijaza je autoimuna bolest kože, odnosno u njoj organizam stvara burne reakcije (upale) na tvari koje su već prisutne u našim tijelima. Tako kod psorijaze T-limfociti (koji su dio imunološkog sustava i inače nas štite od bolesti) zbog poremećaja u imunološkom sustavu napadaju stanice kože. Ovaj napad na stanice zapravo povećava stvaranje novih stanica kože, koje se potom nakupljaju na površini u obliku psorijatičnih mrlja.

Opće prihvaćena je teorija da psorijaza zapravo nastaje zbog kombinacije genetike i okolišnih čimbenika. Drugim riječima, rizik od psorijaze se povećava ako netko u obitelji već boluje od psorijaze. Mogućnost razvoja bolesti se dodatno intenzivira faktorima kao što su:

  • Stres (dugotrajni ili intenzivan kratkoročni)
  • Ovisnost o alkoholu i nikotinu
  • Opekline od sunca, ubod insekata, ozljede kože
  • Bakterijske i virusne infekcije
  • Određeni lijekovi

Ovi okolišni čimbenici zapravo stimuliraju pojavu bolesti kože, ali utječu i na svako sljedeće pogoršanje. Valja napomenuti i da je puno veća mogućnost pojave psorijaze kod osoba svijetle puti.

Zanimljivo je da stres, kao jedna od pošasti modernog doba, znatno utječe na psorijazu – između 30 i 40% oboljelih primjećuje pogoršanje stanja bolesti u stresnim periodima.

Psorijaza je, naime, kronična kožna bolest. Ovo znači da se radi o dugotrajnom stanju koje ima periode recesije, ali i periode u kojima izrazito napreduje. Jednom kad se bolest dijagnosticira, oboljeli mora biti spreman na to da će ona biti prisutna u njegovom životu još dugo vremena.

Vrste i simptomi psorijaze

svrbež kože

Sve započinje s kožnim promjenama, odnosno crvenim, zadebljanim mrljama koje po sebi imaju bijele ili sive ljuskice (zbog kojih se ova bolest naziva još i ljuskavica). Kod većine oboljelih ove su mrlje manje, a kod nekih mogu biti popraćene i svrbežom te bolovima, pa se inicijalno mogu zamijeniti za kožne infekcije ili gljivice na koži.

Psorijaza se obično pojavljuje na koljenima, laktovima, trupu i vlasištu. Vrlo je česta i psorijaza na noktima, koja sa sobom donosi diskoloraciju i mrvljenje nokta, udubine te krvave mrlje ispod nokta. Psorijaza pogađa i genitalno područje, a zbog svog izgleda se često mijenja za neku od spolno prenosivih bolesti. No, u ovom slučaju psorijaza nije zarazna i najčešće se javlja kod osoba koje već pate od psorijaze na nekom drugom dijelu tijela.

Ponekad se može proširiti i na zglobove, što dovodi do psorijatičnog artritisa. On je po svojim simptomima sličan reumatoidnom artritisu. Oboje iskazuju simptome kao što su upaljeni, otečeni i bolni zglobovi, iako je artritis uzrokovan psorijazom popraćen i psorijatičnim mrljama na koži.

Kako se psorijaza liječi?

Ako se psorijaza ne tretira, velika je vjerojatnost da će se njezini simptomi pogoršati.

Zato, ako primijetite kožne promjene koje odgovaraju opisanim psorijatičnim mrljama, važno je što prije kontaktirati dermatologa i naručiti se za dermatološki pregled.

Trenutno ne postoji lijek za psorijazu, no postoje tretmani koji ublažavaju i smanjuju njezine simptome. Drugim riječima, ako vam je dijagnosticirana psorijaza, ne možete računati na to da će vas dermatolog u potpunosti izliječiti (ipak se radi o kroničnoj bolesti). No, može vam savjetovati terapiju koja će smanjiti mrlje i njihovo ljuštenje. Najčešće terapije uključuju:

  • steroidne kreme koje usporavaju imunološke stanice u organizmu
  • salicilnu kiselinu koja omekšava ljuskavu kožu
  • kalcipotriol, sintetički vitamin D koji kontrolira aktivnost stanica
  • ostale farmaceutske pripravke u obliku gelova, krema i pjena.

Spomenimo i da izrazitu popularnost dobiva svjetlosna terapija. Dobrobiti izlaganja suncu poznati su već tisućljećima, pa danas doktori koriste UV zrake kako bi olakšali simptome psorijaze te smanjili rast stanica.

Koju god vam terapiju dermatolog preporuči, važno je samo pravovremeno reagirati i kontrolirati simptome dok nije prekasno. Zato na vrijeme kontaktirajte dermatologa i poboljšajte kvalitetu svog života.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

PRVI DERMATOLOŠKI PREGLED

10% POPUSTA

Upišite ime i email i kupon za popust stiže na vašu email adresu!