20% popusta na uklanjanje madeža uz obavljeni pregled u derma studio

Koji su simptomi spolno prenosivih bolesti i kako ih prepoznati?

spolno-prenosive-bolesti

Više od milijun spolno prenosivih zaraza dijagnosticirano je svaki dan i svaka od njih u konačnici može voditi prema težim kliničkim bolestima.

Razlog tome leži u činjenici što su simptomi ovakvih zaraza isprva nevidljivi, odnosno što nas bolest izjeda iznutra bez da je takvo nešto vidljivo izvana – sve dok nije prekasno.

Ipak, spolno prenosive bolesti i danas su tabu tema u društvu, koje na njih baca stigmu promiskuiteta. Istina je sasvim drugačija – spolno prenosive bolesti mogu pogoditi svakog od nas i zato je veoma važno educirati se o njihovim simptomima jer jedino pravovremena detekcija može, u većini slučajeva, spriječiti teške oblike bolesti.

No, o čemu zapravo pričamo kad kažemo spolno prenosive bolesti i koliko ih zapravo ima?

Spolno prenosive bolesti – uzročnici i vrste

Spolno prenosive bolesti uzrokuje više od 35 organizama koji se prenose isključivo putem spolnog odnosa, a od njih se izdvaja njih osam koji čine većinu spolno prenosivih bolesti. S obzirom na vrstu organizama koji donose zarazu, spolno prenosive bolesti mogu uzrokovati:

– bakterije: klamidija, gonoreja, sifilis

– virusi: HIV, genitalni herpes, genitalne bradavice, HPV i hepatitis B

– paraziti: trihomonijaza

Ovi se organizmi kriju u spermi, krvi, vaginalnim izlučevinama, a ponekad i u ljudskoj slini pa se zbog toga prenose isključivo spolnim putem.

Važno je napomenuti kako su od svih glavnih patogena (mikroorganizama koji uzrokuju bolesti), svega njih četiri trenutno izlječiva: sifilis, gonoreja, klamidija i trihomonijaza. Ostali su patogeni neizlječivi te se putem terapije mogu eventualno smanjiti ili modificirati njihovi simptomi.

Kao i sa svakom drugom bolešću, i u ovom slučaju je zarazu bolje spriječiti nego liječiti.

Kako dolazi do zaraze i kad je povećan rizik?

Spolno prenosive bolesti prenose se s jednog spolnog partnera na drugog.

Kao što smo ranije spomenuli, one najčešće imaju blage ili nikakve simptome, zbog čega i dolazi do lakog prenošenja zaraze – spolni partner možda nije ni svjestan da ima neki oblik bolesti, pa je prenosi novoj partnerici na jedan od ovih načina:

– vaginalnim snošajem

– analnim snošajem

– oralnim snošajem.

Kod genitalnog herpesa i genitalnih bradavica dovoljan je samo i kožni kontakt, dok se hepatitis B prenosi dijeljenjem predmeta poput četkice za zube.

Ipak, za neke je rizik od zaraze manji, a za druge je veći.

Ako imate samo jednog spolnog partnera, a oboje ste testirani na spolno prenosive bolesti, rizik za zarazu je minimalan. Također, rizik za zarazu smanjuje se korištenjem kondoma za vrijeme spolnog odnosa, no kako se ove bolesti prenose i recimo oralnim putem, ni kondom nije najsigurnija opcija. Najrizičniji faktori koji dovode do infekcije su:

– više seksualnih partnera istovremeno

– odnosi s nekim tko ima više seksualnih partnera

– spolni odnosi bez korištenja kondoma

– dijeljenje intravenoznih igli kod konzumacije opojnih droga

Posjet liječniku je nužan ukoliko su vam se javili neki od simptoma spolno prenosivih bolesti.

Simptomi i posljedice spolno prenosivih bolesti

Većinom se simptomi spolno prenosivih bolesti ne javljaju u ranim stadijima zaraze, pa mogu proći tjedni, ponekad čak i mjeseci da niste svjesni kako ste se zarazili. Iz ovih je razloga savjet stručnjaka da, ukoliko ste promijenili spolnog partnera ili ste imali spolni odnos bez kondoma, preventivno napravite test na spolno prenosive bolesti.

Takvi se testovi mogu obaviti kod vašeg dermatovenerologa ili ginekologa te su, za razliku od kućnih testova, pouzdani i efikasni.

Jednom kad se jave, simptomi variraju od bolesti do bolesti, no oni najopćenitiji uključuju:

– neobičan iscjedak iz vagine, penisa ili anusa

– bol kod mokrenja

– kvržice ili bradavice oko genitalija i rektuma

– osip

– neobično vaginalno krvarenje (usred ciklusa)

– svrbež na genitalijama ili anusu, ponekad i u ustima i grlu

– bol u donjem dijelu abdomena

– bol za vrijeme spolnog odnosa.

Virusne infekcije poput HIV-a i hepatitisa B uključuju i simptome poput mučnine i povraćanja, gubitak apetita, glavobolju, temperaturu, bol u mišićima i zglobovima te natečeni limfni čvorovi (često prvi znak zaraze HIV-om).

Obavezno posjetite liječnika ukoliko primijetite neke od ovih simptoma ili ukoliko vaš spolni partner ima neki od simptoma. Jedino pravovremeno liječenje može eliminirati bolest ili je regulirati (ukoliko se radi o neizlječivim virusnim infekcijama).

Ukoliko se ne liječe na vrijeme, ove bolesti mogu dovesti do kroničnih problema poput neplodnosti (naročito gonoreja i klamidija) te razvoja karcinoma (HPV uzrokuje 570 000 slučajeva raka maternice godišnje).

Prijenos bolesti s majke na dijete (u vrijeme trudnoće) može rezultirati mrtvorođenim djetetom, komplikacijama kod poroda te bolesti poput sepse, upale pluća i konjunktivitisa kod novorođenčadi.

Ako sumnjate na zarazu spolno prenosivom bolešću, kontaktirajte nas i naručite se za pregled. Dr. Basarovski će napraviti potrebne testove te će, ukoliko se potvrdi zaraza, učiniti sve što je potrebno kako bi vaša terapija dala najbolje rezultate.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

PRVI DERMATOLOŠKI PREGLED

10% POPUSTA

Upišite ime i email i kupon za popust stiže na vašu email adresu!