20% popusta na uklanjanje madeža uz obavljeni pregled u derma studio

Svrbež kože - uzroci i metode liječenja

Svrbež kože

Svrbež kože je boljka koja pogađa apsolutno sve ljude diljem svijeta. Ljeti nas muče komarci, zimi hladnoća i suhi zrak, u proljeće će to biti alergije, a u jesen ćemo već pronaći nekog uzročnika. I zbilja nikad nemamo mira. No, zašto uopće dolazi do svrbeža kože?

Odgovor leži u živčanim stanicama koje se nalaze u dermisu. Tvari koje nam smetaju zapravo podražavaju živčane završetke, čime se šalje taj neugodan signal mozgu. Kad krenemo s češanjem, mi zapravo mozgu šaljemo sitne signale boli, a ti signali onda mozgu „odvraćaju pažnju“ od svrbeža. Uz to, ovi sitni signali aktiviraju i određenu dozu serotonina, odnosno hormona sreće, zbog čega se i osjećamo tako dobro kad češemo kožu koja svrbi!

Ipak, sa svrbežom kože valja biti oprezan. Prolongirano češanje kože može dovesti do zadebljanja, ali i do oštećenja kože koja mogu doći u kontakt s bakterijama te izazvati upalu.

Zato je važno odrediti uzrok svrbeža kože – ipak ne valja svaki put kriviti komarce ili suhi zrak – a samim time i metodu liječenja.

Svrbež kože – uzroci i načini liječenja

Izrazito suha koža

Zašto suha koža toliko svrbi? Koža se sastoji od slojeva stanica kao što su proteini, šećeri, kiseline i masnoće, a na okupu ih „drže“ ceramidi i drugu lipidi. Kod suhe kože zapravo dolazi do pomanjkanja ovih staničnih ljepila. Time se stvaraju otvori u koži u koje lako ulaze strane čestice. I upravo su te čestice one koje izazivaju svrbež kože.

Suha koža je najčešće izazvana upotrebom kozmetičkih preparata ili ekstremnim temperaturama (čak i vrući tuš skida te prijeko potrebne lipide s kože). U drugim slučajevima, suhoća kože je izazvana kožnim bolestima kao što je to ekcem.

Prvi korak u sprječavanju svrbeža uzrokovanog suhom kožom jest da prestanemo s apliciranjem svih mogućih uzročnika, od sredstva za čišćenje lica do tuširanja pod vrelom vodom. Potom je ključno korištenje hidratantnih krema i emolijenasa ili pak kozmetičkih sredstava kao što su to melemi, masti i vazelin.

Ubodi insekata

Kad pomislimo na ubode insekata, vjerojatno ćemo prvo pomisliti na komarce i obade. I da, oni su vjerojatno naši najveći ljetni neprijatelji. No svrbež kože mogu uzrokovati i drugi insekti: stjenice, uši i grinje te neki paraziti koji mogu uzrokovati bolesti poput svraba (šuge). Znamo kako se grinje i stjenice najčešće vežu uz krevet i madrace te da njihovi ubodi nastaju noću. Zato nije ni čudno što se na engleskom potonji nazivaju bed bugs.

Ubode ovakvih insekata prepoznat ćemo po crvenim mrljama na koži koje svrbe, no koje su ponovno slične onima komaraca, pa se često krivo pripisuju. Zato je važno prvo provjeriti krevet i mračna mjesta za znakove kao što su miris vlage, tragovi krvi, ljuske kukaca ili crne točkice na površinama.

Ako na koži imate mnogo uboda insekata, mjehuriće, inficirane ubode ili alergijsku reakciju, važno je što prije posjetiti dermatologa kako bi vam pružio odgovarajuću terapiju.

Svrbež

Dermatološke bolesti

Mnoge dermatološke bolesti popraćene su svrbežom kože. Primarno to su atopijski dermatitits te ostali ekcemi, vodene kozice, psorijaza, urtikarija, seboreja i herpes zoster. Svaka od njih dolazi sa svojim simptomima te nosi drugačiju razinu opasnosti.

Kako biste započeli s liječenjem, potrebno je prvo posjetiti stručnog dermatologa koji će vam dijagnosticirati bolest i odrediti adekvatnu terapiju.

Druge bolesti

Svrbež kože može biti povezan i s bolestima unutarnjih organa kao što su to bubrezi ili jetra, dijabetes i povećana štitnjača. Svrbež kože se čak dovodi i u vezu s rakom kože, kao i s rakom drugih organa. Svaka od ovih bolesti dolazi s drugačijim dodatnim simptomima. Zato, ako primijetite da je svrbež kože praćen još nekim od njih, svakako što prije posjetite svog liječnika.

Alergije

Tako je, alergije ne izazivaju samo kihanje, iscjedak iz nosa te suzne oči. Mnogo osoba koje pate od alergije imaju i svrbež kože kao jedan od simptoma. Alergeni koji najviše utječu na kožu su mirisi (parfemi), metali, hrana, plijesan, pelud i razni lijekovi.

Ovdje valja istaknuti i alergiju na sunce, poznatu i kao sunčani osip te fotosenzibilnost. Bilo da do nje dolazi zbog klasičnog izlaganja suncu ili reakciju izaziva preparat kojeg ste nanijeli na kožu u dodiru sa suncem, ovaj se oblik alergije najčešće javlja u obliku osipa i mrlja koje svrbe.

Postoje razne metode liječenja svrbeža, a ovise o uzrocima. Točnu terapiju znaju odrediti specijalisti dermatolozi.

Dakle, bez obzira na to čime je uzrokovan svrbež kože, važno je upamtiti da ako su simptomi ustrajni ili pak dolazi do njihovog pogoršanja, valja posjetiti liječnika ili dermatologa koji će znati odrediti točan uzrok te vam pružiti terapiju za njihovo suzbijanje.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

PRVI DERMATOLOŠKI PREGLED

10% POPUSTA

Upišite ime i email i kupon za popust stiže na vašu email adresu!