20% popusta na uklanjanje madeža uz obavljeni pregled u derma studio

 Sve što trebate znati o fibromima: uzroci, vrste i metode liječenja  

 

    Fibromi su dobroćudne kožne izrasline koje se pojavljuju u obliku mekanih čvorova (papula). Iako su po definiciji (benigni) kožni tumori, fibromi sami po sebi ne predstavljaju zdravstveni rizik. Ipak, s vremenom se na koži pojavljuje sve više fibroma, a većina njih nalazi se na kožnim pregibima, što može dovesti do problema.

    Iako su najčešće u boji kože, fibromi mogu biti i pigmentirani (smećkaste boje). 

 Zašto nastaju fibromi?

   Svatko od nas ima barem jedan fibrom na koži, pa se oni ne smatraju rijetkom pojavom.

   Sam uzrok nastanka fibroma nije poznat, no veliku ulogu igra nasljeđe, odnosno genetika. Ako roditelji imaju sklonost nastanku ovih izraslina, i njihova će djeca imati veću mogućnost za njihovim razvojem.

   Kao dodatni faktori izdvajaju se dob (pojava je češća u srednjoj životnoj dobi) te povećana tjelesna težina

   Fibromi se najčešće pojavljuju na:

   – vratu

   – preponama

   – kapcima

   – pazusima.

   Ipak, mogu se javiti i na ostalim dijelovima tijela, a najčešće na trbuhu.

   S obzirom na njihovo mjesto nastanka, izgled i simptome s kojima se pojavljuju, možemo izdvojiti nekoliko različitih vrsta fibroma.

  Dermatofibrom

   Dermatofibrom, odnosno fibrozni histiocitom, se najčešće pojavljuje na nogama, rukama, ramenima ili bedrima. Kako su često smeđe boje, mogu se zamijeniti i za klasične madeže.

   Ovi fibromi nisu bolni te često nemaju nikakvih simptoma, no može se pojaviti svrbež, osjetljivost i krvarenje. Češći su kod žena nego kod muškaraca, a njihova će pojava najaviti nastanak još dermatofibroma.

  Plantarni fibromi

   Plantarni se fibrom pojavljuje na stopalima, i to u obliku kvržice ili vlaknastog čvora. 

   Zbog svoje lokacije može izazivati bolove kod hodanja, pa predstavljaju najčešće slučajeve uklanjanja fibroma. Uz to, ovakav se fibrom može i širiti, pri čemu dolazi do plantarne fibromatoze. 

   Češći su kod muškaraca nego kod žena.

 Fibromi u ustima

   Ove nakupine tkiva bijele ili ružičaste boje koje nalazimo u ustima su bezopasne, no izazivaju probleme kod održavanja usne higijene. Mogu se oštetiti prilikom četkanja, ali i žvakanja hrane, čime dovode do dodatnih komplikacija.

  Fibromi na spolovilu

   Genitalne bradavice i fibromi najčešće su kožne promjene na spolovilu. Genitalni fibromi nastaju zbog trljanja, odnosno sitnih oštećenja kože, a njihova pojava može biti dodatno potaknuta pretilošću, dijabetesom ili trudnoćom.

  Neurofibrom

    Kao što njegov naziv kaže, neurofibrom se javlja na živcima te predstavlja dobroćudni nervni tumor. Ovi fibromi nastaju zbog poremećaja u radu stanica koje obavijaju živčana vlakna (tvore mijelinsku ovojnicu), pa one počinju pretjerano proizvoditi proteine neurofibrine i pritom formiraju izrasline. Mogu biti genetski uvjetovani (nasljedne bolesti) ili nastati spontano tijekom života. 

   Često se javljaju kod djece, odnosno u ranoj životnoj dobi. Vrlo rijetko prelaze u maligne tumore.

  Kad je potrebno uklanjanje fibroma?

   Fibromi se najčešće uklanjaju zato što predstavljaju estetski problem, zbog svoje veličine ili pak broja fibroma po tijelu. No, s obzirom na to da se najčešće nalaze na kožnim pregibima, mogu uzrokovati i iritacije, ozljede te krvarenja kad ih oštetimo nakitom ili odjećom.

   Kako bi se spriječile upale i daljnje ozljede, dermatolozi će preporučiti uklanjanje fibroma jednom od provjerenih metoda: elektrokoagulacijom, radiokirurškom metodom, laserskom metodom ili aplanacijom.

   Nikako se ne preporuča uklanjanje fibroma jabučnim octom ili pak uklanjanje fibroma koncem po principu “uradi sam”. Svaki bi takav zahvat trebao odraditi stručnjak, odnosno dermatolog.

  Uklanjanje fibroma elektrokoagulacijom

  Elektrokoagulacija je sigurna i provjerena metoda kojom se tretiraju fibromi, vaskularne promjene, bradavice te ostale kožne promjene na licu ili tijelu. 

  Ovaj postupak uključuje primjenu male iglice kroz koju prolazi izmjenična struja na jako visokoj frekvenciji, na razini radiovalova. Ovom se iglicom tretira područje fibroma, čije se tkivo pritom koagulira (zgušnjava). Postupak je gotovo bezbolan, no dermatolog vam može premazati tretirano područje analgetskom kremom.

  Jedna od prednosti elektrokoagulacije je ta što je iznimno precizna – tretira se samo područje izrasline, a pritom ne oštećuje okolno područje. Elektrokoagulacijom možemo ukloniti i veće i manje fibrome, no kod onih koji zauzimaju veće površine postoji mogućnost da će biti potrebno više tretmana.

   Od izrazite je važnosti tretman elektrokoagulacije obaviti kad je vrijeme hladnije. Svako izlaganje suncu ili pretjerano znojenje nakon uklanjanja fibroma mogu dovesti do dodatnih komplikacija – zato je i od velike važnosti nanošenje zaštitnog faktora nakon zahvata. 

   Dermatolozi će se složiti da je stoga idealno vrijeme – jesen! Zato iskoristite popust od 20% do kraja listopada u poliklinici Derma Studio te uklonite estetski neprivlačne, manje fibrome. Rezervirajte svoj termin i riješite se kožnih promjena!

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

PRVI DERMATOLOŠKI PREGLED

10% POPUSTA

Upišite ime i email i kupon za popust stiže na vašu email adresu!