20% popusta na uklanjanje madeža uz obavljeni pregled u derma studio

Madeži – kako nastaju i kada ih treba ukloniti?

madezi

Madeži su pigmentacijske mrlje na koži koje svi imamo.

Neke su tu od rođenja, druge su nastale kasnije, neke su veće, druge su tamnije, neke nam smetaju, dok smo na neke već i zaboravili da ih imamo. Neki imaju madež na noktu, drugi na licu. Mogu biti skriveni odjećom ili pak na vidljivom mjestu poput lica.

Oduvijek znamo da su madeži normalna pojava, no ipak od djetinjstva slušamo upozorenja u stilu „pazi da ne ozlijediš taj madež“. Zašto je tome tako? Koje rizike mogu madeži predstavljati?

Kako i zašto nastaju madeži?

Madeži su zapravo nakupine pigmenta (melanina) na našoj koži – umjesto da se rasporedi na većoj površini, on se lokalizira u jednoj točki i zbog toga je tamnije boje nego ostatak kože koji ga okružuje.

Neke madeže možemo imati od rođenja, dok drugi nastaju tijekom života (najviše u razdoblju djetinjstva i adolescencije) pa ih do četrdesete godine možemo skupiti i do 50 po cijelom tijelu. Točan razlog nastanka madeža nije još sasvim razjašnjen, no većinom se smatra posljedicom genetskih faktora i oštećenja od sunca.

Također, promjena razine hormona pridonosi nastanku madeža, zbog čega oni i jesu veoma česta pojava u pubertetsko vrijeme ili pak u vrijeme trudnoće.

Još neki faktori koji pridonose nastanku madeža su:

boja kože – oni sa svjetlijom kožom obično imaju više madeža

imunološki sustav – točnije, odgovor imunološkog sustava na određene vrste lijekova

starost – mogućnost pojave madeža povećava se s godinama

S obzirom na njihov izgled i vrijeme kad su nastali, razlikujemo nekoliko vrsta madeža.

Kongenitalni nevus

Nevus je stručni naziv za madeže, dok naziv kongenitalni znači da je prisutan u trenutku rođenja. Dakle, radi se o madežima s kojima smo se rodili, a koji se javljaju u 1 od 100 osoba (1-2 posto populacije).

Najčešće se javljaju na torzu ili na udovima te ne predstavljaju nikakav razlog za zabrinutost. Ipak, ove vrste madeža imaju veću tendenciju za razvoj melanoma od običnih madeža, stoga ih je potrebno redovito provjeravati, a naročito ako primijetimo nekakve promjene na njima.

Običan madež

Kad kažemo običan madeži, mislimo na one koji imaju sve karakteristike normalnih madeža: promjer od maksimalno šest milimetara (veličina gumice na olovki), okruglog ili ovalnog oblika i smeđe boje (osobe s tamnijom kosom i kožom obično imaju crne madeže).

Ove madeže karakterizira glatka površina s izraženim rubom, a vrlo rijetko mogu postati zloćudni melanomi.

Displastični nevus (atipičan madež)

Atipični madeži odudaraju od karakteristika prethodne skupine: veći su od prosjeka, nepravilnog oblika i nejednake boje (višebojni). Promjene na ovim madežima potrebno je vrlo detaljno promatrati jer oni koji imaju 10 ili više ovakvih madeža imaju i 12 puta veće šanse za razvoj melanoma.

Normalno je za madeže da se mijenjaju tijekom godina – neki postaju tamniji, neki postaju veći, dok neki mogu u potpunosti nestati.

No, koje su promjene na madežu znak za zabrinutost i zašto?

Melanom – prikrivena prijetnja u svakom madežu

Najvažnije što morate znati u vezi madeža, a naročito ako imate više atipičnih madeža, je da zbog svake promjene u obliku i visini madeža trebate posjetiti dermatologa koji će utvrditi ima li razloga za zabrinutost. Znakovi za uzbunu su i madež koji boli, madež koji svrbi te madež koji mijenja boju. Niste sigurni što točno trebate pratiti? Diljem svijeta koristi se ABCDE formula za praćenje promjena na madežima.

Zašto su ove promjene toliko značajne?

Zato što ponekad one mogu zapravo biti znakovi pojave zloćudnog tumora kože – melanoma. Kao najopasniji oblik raka kože, melanom je nešto što želimo spriječiti već u samom začetku, pošto se odgodom terapije smanjuje i sretan ishod.

Ako ste primijetili promjenu na madežu, a naročito na atipičnom ili kongenitalnom madežu, svakako se obratite svom dermatologu.

Uklanjanje madeža

Za uklanjanje madeža potrebni su određeni razlozi – drugim riječima, dermatolog neće ukloniti sve madeže na vašem tijelu samo zato da ih više ne biste imali.

Uklanjanje madeža vrši se ako vam on smeta kod svakodnevne rutine. Na primjer, previše je izbočen na vratu i dolazi do oštećenja prilikom nošenja ogrlice ili pak se nalazi ispod pazuha pa je brijanje na tom mjestu previše riskantno.

Drugi razlog za uklanjanje madeža je sumnja na pojavu zloćudnog tumora. Ako posjetite dermatologa i on odredi da su promjene na madežu razlog za zabrinutost, napravit će biopsiju koja će utvrditi radi li se o melanomu ili nekom drugom obliku raka kože. Ako se biopsijom utvrdi neki oblik raka kože, madež se mora ukloniti po hitnom postupku.

Ovisno o razlozima odstranjivanja madeža te daljnjim postupcima, poliklinika Derma Studio koristi kiruršku ili radiofrekvencijsku metodu odstranjivanja madeža.

Rezervirajte termin danas i iskoristite 20% popusta na radiofrekvenciskog uklanjanja manjih fibroma/madeža/izrasline do kraja listopada.

Niste li sigurni u izgled madeža i što točno znače promjene koje se događaju, imajte na umu da je bolje spriječiti nego liječiti! Javite nam se i dogovorite se za pregled, a doktor Basarovski će vam pregledati madež i riješiti vas svih nedoumica.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

PRVI DERMATOLOŠKI PREGLED

10% POPUSTA

Upišite ime i email i kupon za popust stiže na vašu email adresu!