20% popusta na uklanjanje madeža uz obavljeni pregled u derma studio

Što su virusne bradavice i kako ih prepoznati

virusne bradavice

Svatko od nas barem se jednom u životu susreo s pojavom novih izraslina na koži. Ponekad su to klasični madeži, a ponekad se radi o bradavicama.

Bradavice nisu ništa novo, dapače, one su prisutne tisućama godina – čak su bile otkrivene i na 3.000 godina staroj mumiji!

Plosnate, izbočene, s crnim točkama ili u boji kože – bradavice mogu biti različitih oblika i dimenzija, a njihove karakteristike i lokacija na koži mogu značiti ili normalan suživot ili pak određene probleme u obavljanju svakodnevnih poslova.

No, krenimo redom.

Što su zapravo te bradavice i zašto one nastaju?

Izrasline uzrokovane virusom

Bradavice su izrasline uzrokovane virusom, točnije HPV-om (human papiloma virus).

Iako nam je ovaj virus poznatiji iz područja spolno prenosivih bolesti, on je zapravo vrlo često prisutan u ljudskom tijelu. Za razliku od problema koje izaziva kod spolnih organa, HPV u ostatku našeg tijela izaziva pojavu ovih virusnih bradavica.

Postoji oko 170 različitih vrsta HPV virusa, a sukladno tome imamo i različite vrste bradavica.

Obične bradavice

Ove male izrasline koje su grube na dodir najčešće se pojavljuju na prstima (na rukama i stopalima) te na koljenima, no nije isključeno da se mogu pojaviti i drugdje. Ponekad ćete primijetiti da se na njima stvaraju i male crne točkice, koje su zapravo kapilare koje pucaju kad se nađu u bradavici.

Plantarne bradavice

Za razliku od ostalih vrsta bradavica, plantarne bradavice karakterizira to što urastaju u kožu, odnosno ne vire van iz nje. Javljaju se na tabanima i to u obliku malih rupa koje su okružene zadebljanom kožom, pa se ponekad mogu i zamijeniti s kurjim očima. Zbog lokacije na kojoj se javljaju, dovode do problema (boli) kod hodanja.

Plosnate (ravne) bradavice

Ove ćemo bradavice ravnog vrha najčešće susresti na preponama, rukama i na licu, a kad primijetite jednu, postoji mogućnost da će uslijediti još njih – najčešće se javljaju u skupinama (od 20 do 200). Ostaju u boji kože, eventualno su malo više smeđe ili žute boje, i najčešće se javljaju kod mladih, zbog čega se još nazivaju mladenačke bradavice.

Končaste bradavice

One male, šiljaste bradavice koje izgledaju kao višak kože – ovo su končaste ili filiformne bradavice. Najčešće se javljaju na licu (oko usta i nosa, na očnim kapcima), na vratu ili pak ispod brade. Nisu bolne, osim ako se jave na mjestu koje je osjetljivo, odnosno na pregibu (ispod pazuha) ili na vratu, gdje će smetati zbog odjeće ili nakita.

Periungualne bradavice

Periungualne bradavice rastu ispod i oko noktiju i karakterizirane su stalnim rastom. Od sitne točkice do bradavice koja okružuje čitav nokat, a može se proširiti i na druge dijelove direktnim kontaktom. Jednom kad se bradavica proširi, može izazivati bol i otežavati obavljanje svakodnevnih aktivnosti.

Spolne bradavice

Kao što smo ranije spomenuli, HPV je poznat i kao spolno prenosiva bolest. Kao takav najčešće se javlja s bradavicama na spolnim organima, a ovu vrstu nazivamo kondilomi, odnosno šiljaste bradavice. Javljaju se na sluznici i koži u anogentialnom dijelu i to u obliku mekanih izraslina neravne površine.

Kad je povećan rizik od pojave virusnih bradavica?

Pojava virusnih bradavica može biti pojačana uz nekoliko faktora:

  • hladnoća ruku i nogu (pojava virusa je pojačana hladnoćom)
  • pojačano znojenje i boravak u vlažnim prostorima poput sauna ili bazena (vlaga doprinosi razvoju virusa)
  • oslabljeni imunitet (naše tijelo se ne može boriti protiv mikroorganizama)
  • javljaju se najčešće kod djece, odnosno u mladenačkoj dobi, a ima ih i 5-10% odrasle populacije.

Terapija virusnih bradavica

Dobra vijest je da će bradavice u nekim slučajevima nestati same od sebe. Drugim riječima, naš će se organizam sam izboriti protiv HPV-a.

Ukoliko ipak ne dođe do takvog rješenja, a virusne nam bradavice otežavaju obavljanje svakodnevnih aktivnosti ili pak jednostavno narušavaju estetiku, moderna dermatokirurgija nudi svoja rješenja:

  • Krioterapija. Ova minimalno invazivna metoda radi na principu smrzavanja izrasline korištenjem tekućeg dušika na -196℃. Ovo ne izaziva bol kod pacijenta, već dovodi do propadanja stanica bradavice, koja će otpasti kroz jedan do dva tjedna. Nema ožiljka, nema oporavka.
  • Elektrokauterizacija / elektrokoagulacija. Ove metode koriste struju za uklanjanje bradavica, odnosno spravu pod nazivom elektrokauter. On na sebi ima vrlo tanku metalnu iglu koja provodi struju, a u kontaktu s bradavicom istu ‘spaljuje’ .

Ako ste primijetili pojavu izrasline na koži za koju sumnjate da je bradavica, ili pak biste htjeli ukloniti onu koja vam smeta već duže vrijeme, kontaktirajte nas i rezervirajte svoj termin!

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

PRVI DERMATOLOŠKI PREGLED

10% POPUSTA

Upišite ime i email i kupon za popust stiže na vašu email adresu!