20% popusta na uklanjanje madeža uz obavljeni pregled u derma studio

Virusne spolno prenosive bolesti – koje su vrste i kako ih prepoznati?

           Spolno prenosive bolesti postaju sve veći problem u Hrvatskoj, ali i u svjetskom zdravstvenom sustavu. Čak 300 milijuna slučajeva registrira se u svijetu svake godine, od toga u Hrvatskoj:

 • 300 zaraza klamidijom
 • 120 zaraza hepatitisom B
 • 40 zaraza sifilisom
 • 20 zaraza gonorejom
 • 100 zaraza HIV-om.

 

 

 

 

 

             Spolno prenosive bolesti šire se oralnim, analnim i vaginalnim spolnim odnosom. Dok su za većinu takvih zaraza kod žena simptomi vidljivi i izraženiji, kod muškaraca to nije slučaj. Upravo se iz tog razloga ove bolesti i ubrzano šire.

             Prema osnovnoj podjeli, spolno prenosive bolesti dijelimo na bakterijske i virusne. Dok se bakterijske spolne infekcije, kao što je to slučaj i s klasičnim bolestima uzrokovanim bakterijama, mogu izliječiti antibioticima, s virusima je situacija drugačija.

Borba s virusnim spolno prenosivim bolestima

Ne postoji lijek protiv virusa. Jedina opcija koja postoji jest prevencija bolesti, koja se postiže na nekoliko načina.

Apstinencija je svakako jedna od njih, no u slučajevima gdje ona nije moguća, svakako kod spolnog odnosa valja uvijek koristiti zaštitu, odnosno kondom. Naravno, monogamija te redoviti pregledi na spolno prenosive bolesti također doprinose smanjenju njihovih širenja. Za viruse poput hepatitisa B postoji i opcija cijepljenja.

Ako pak do zaraze ipak dođe, postoji nekoliko faktora koje moramo uzeti u obzir:

 • tip virusa – postoje virusi koji su jači (poput HIV-a) i ostaju trajno u organizmu, ali i oni protiv kojih se naš organizam može izboriti (poput HPV-a)
 • stanje organizma – snažan imunološki sustav i već postojeće bolesti odredit će uspješnost borbe organizma s virusom.

Dakle, težina bolesti varira od virusa do virusa – neke će izazvati bolove i nelagodu, dok druge trajno ruše kvalitetu života i u konačnici imaju kobne rezultate.

Koje su to glavne vrste virusnih spolno prenosivih bolesti?

Genitalni herpes

Genitalni herpes je bolest izazvana Herpes simplex (HSV) virusom. Dok je HSV virus tip 1 zaslužan za upalu usne šupljine i svima poznate kraste na usnama, HRV virus tip 2 uzrokuje infekciju vanjskih spolnih organa i prenosi se spolnim putem. Simptomi se javljaju unutar dva tjedna od zaraze, a uključuju:

 • pojačani iscjedak
 • svrbež i bolove na genitalijama
 • temperaturu i bolove u mišićima
 • učestalo i bolno mokrenje.

 

 

 

 

Nakon početnog svrbeža nastaju rane koje pucaju, čime izazivaju bolove.

Iako sami simptomi, odnosno bolest, prestaju za 6-15 dana, virus trajno ostaje u tijelu. To znači da se simptomi uvijek mogu vratiti, najčešće kad je imunološki sustav oslabljen kao posljedica umora, stresa ili nezdravog načina života.

Hepatitis B

Hepatitis B najčešći je oblik hepatitisnih virusa koji može biti prenesen i spolnim putem (tu su također i hepatitis D, te u rijetkim slučajevima hepatitis C). Kao i ostali oblici hepatitisa, ovaj virus pogađa jetru te uzrokuje njezine upale.

Hepatitis B može biti:

 • akutni – infekcija traje nekoliko tjedana ili mjeseci
 • kronični – doživotna infekcija s pogoršanjem simptoma.

 

 

 

Simptomi ove zaraze uključuju tamni urin, mučninu i povraćanje, bolove u abdomenu te žuticu na očima i koži. Kod kroničnih upala jetre uzrokovanih hepatitisom B moguće su kobne posljedice poput ciroze jetre ili pak rak.

HPV

Humani papiloma virus, odnosno HPV, uzročnik je ove zaraze. Postoji nekoliko stotina tipova ovog virusa, a njih 30-ak uzrokuje bolesti genitalnog područja i prenosi se spolnim putem.

Sukladno tipu HPV virusa koji se nalazi u organizmu, razlikujemo i simptome te posljedice koje virus ima na naš organizam.

 • Niskorizični tipovi – pojava bradavica na spolnim organima. One mogu biti pojedinačne ili brojne te uzrokovati svrbež.
 • Visokorizični tipovi – uzrokuju mutacije stanica i zloćudne promjene, odnosno rak.

Ako se HPV virus zadrži u organizmu, promjene do kojih dovodi su najčešće zloćudne. Stoga je za ovu, kao i za sve virusne spolne bolesti, važno konstantno jačanje imunološkog sustava.

HIV / AIDS

HIV (human immunodeficiency virus) je retrovirus koji je prisutan u krvi, sjemenoj tekućini te vaginalnom iscjetku zaražene osobe. Otprilike 10 godina nakon same infekcije virus započinje s uništavanjem imunološkog sustava, pri čemu dolazi do pojave AIDS-a, odnosno sindroma nedostatka imuniteta.

Prvi pak su simptomi HIV-a umor, temperatura i znojenje, otečeni limfni čvorovi, gubitak težine i proljev, suhi kašalj te ružičaste mrlje na koži.

Postoji i liječenje ovog virusa kojim se sprječava njegovo širenje (ne uklanja se kompletno iz organizma) te znatno produžuje život oboljelih. U tom je slučaju važna rana dijagnostika, odnosno testiranje na prisutnost virusa.

Ako ste i vi primijetili koji od simptoma, ne odgađajte s posjetom venerologu. Rana dijagnostika virusnih spolno prenosivih bolesti od ključne je važnosti kod izlječenja i održavanja kvalitete vašeg života.

Obratite nam se s povjerenjem – rezervirajte svoj termin u poliklinici Derma Studio!

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

PRVI DERMATOLOŠKI PREGLED

10% POPUSTA

Upišite ime i email i kupon za popust stiže na vašu email adresu!